Jõuluhalg – Bûche de Noël

Jõuluhalg (Bûche de Noël) on paljude prantsuse keelt kõnelevate rahvaste traditsiooniline jõulumagustoit. Seda pakutakse väga tihti jõululaual just Prantsusmaal, Belgias, Šveitsis ja mitmetes endistes Prantsusmaa kolooniates. Jõuluhalu oma versioonid on tuntud ka USAs, Ühendkuningriigis, Portugalis, Hispaanias.

Toimub
13.12.2022
T kell 17.30-21.00
Ülikooli tn 1, Tartu. Õppeklass 2
Maht
5 akad t
Hind
58 €
Koolitaja
Merle Jakobson

Kook kaunistatakse traditsioonipäraselt nii, et see sarnaneks puuhalule ja seepärast esineb see sageli rullbiskviidi kujul. Jõuluhalgu serveeritakse tihti nii, et koogi üks ots lõigatakse ära ja see asetatakse kas koogi küljele või peale, et meenutada äralõigatud oksa. Jõuluhalu peale püütakse harilikult luua puukoorelaadne tekstuur, näiteks kahvlit läbi kreemi tõmmates. Pealepuistatud tuhksuhkru eesmärk on meenutada lund. Ülejäänud sagedased kaunistused on näiteks beseest seenekesed, värsked marjad, oksakesed või martsipanist voolitud lehekesed.

Tänapäeval pakutakse traditsioonilise jõuluhalu kõrval kondiitriärides väga tihti ka selle moodsamaid versioone, mis on küll halukujulised, kuid sisult nagu peenemad tordid.

Valmistamegi koos kaks versiooni sellest tuntud jõulukoogist: ühe traditsioonilisema ja teise moodsama. Meie klassikalise jõuluhalu elementideks on pehme šokolaadibiskviit, kohvikreem, šokolaadi-ganache ning šokolaadist ja beseest kaunistused. Moodsamas rullbiskviidis kohtuvad matcha-biskviit, vaarikatarretis ja toorjuustuvaht.

Teemad:

  • Pehme ja rullitava biskviidi valmistamine
  • Toorjuustuvahu, ganache’i ja võikreemi valmistamine
  • Biskviidi täitmine ja rullimine
  • Rullbiskviitide kaunistamine mh šokolaadist „puukoore“ ja sulekeste ning Šveitsi beseest seenekestega

Koolitaja

Liitu uudiskirjaga

Kodulehe tegemine - Vulpes Digital Vulpes Digital