Prantsuse keel algajatele: Algkursus keele- ja kokandushuvilistele 0 > A1.1 minirühm Uus! Veebis

Kursusele on oodatud kõik õppijad, kes tunnevad huvi prantsuse keele ja kokkamise vastu. Kursus on mõeldud algajatele, kuid võib huvi pakkuda ka varem veidi õppinutele, kuna fookus on toiduvalmistamisega seotud sõnavaral. Kursus toimub nii veebis kui klassiruumis (21.11, 19.12, 30.01).

Toimub
21.11 - 30.01.2021
L 12.00-13.30
Pepleri 4, Tartu
Maht
20 akad t
Hind
204 €
Koolitaja
Madli Raig

Prantsuse köök on oma maitseküllase toidu ja keerukate toiduvalmistamistehnikate tõttu kindlasti üks ülemaailmselt armastatumaid kööke. Kui nii mõnegi arvamus on jäänud kinni klišeedesse ja prantslasi kujutatakse ette baguette ühe kaenla all ning veinipudel teises käes külalistele vaid konnakoibi või tigusid pakkumas, siis reaalsuses peitub prantsuse kokakunstis nii palju enamat. Alustades prantslaste armastusest kvaliteetse tooraine vastu, kannatusest keeta puljongeid ja pot-au feu-sid hommikust õhtuni, kihitada ja vormida tainast nii kaua, kuni sai tuleb seest õhuline ja pehme, pealt krõbe – on kindel, et hea toit ja toidu valmistamine on Prantsusmaal väga hinnatud. Kuidas aga üldse orienteeruda kogu selles prantsuse köögi virvarris, millest ja kuidas roogasid valmistatakse ja kuidas restoranis tellides mitte hätta jääda - rahvaülikooli uus kursus on mõeldud just neile prantsuse köögi huvilistele, kes sooviks veel sel aastal prantsuse kokanduskultuuri ja -keelega täpsemalt tutvust teha.

Kursus on mõeldud kõikidele huvilistele, nii nendele, kes pole prantsuse keelt üldse varem õppinud kui ka varem pisut õppinutele. Sellel kursusel osalemiseks pole niivõrd tähtis, kas oskad juba veidi vestelda prantsuse keeles või veel mitte, oluline on teadmisjanu ja avatud meel õppida keelt teistmoodi – mitte koos keeleõpikuga vaid teemapõhiselt koos õpetaja poolt valitud materjalidega, mis ühelt poolt toetavad su keelelist arengut ning teisalt avavad erinevaid prantsuse kokakunsti tahke.

Kursus on üles seatud kolmest põhiosast: esimesel korral kohtume kohapeal, seejärel liigume tundidega virtuaalkeskkonda. Enne jõule kohtume köögis ja kursuse lõpetame prantsuse köögi töötoaga.

Klassiruumis toimuvad kohtumised 21.novembril, 19.detsembril ja 30.jaanuaril (Kokkame koos!).

Kohtumisel klassiruumis saame tuttavaks ja õpime endast ja enda huvidest-maitse-eelistustest ka prantsuse keeles rääkima. Paneme koos vastavalt õppijate soovidele ja keeletasemele paika toidualased teemad, mida koos tundides käsitlema hakkame. Võimalikud kursusel läbitavad teemad, mida saab vastavalt huvile veel koos muuta või laiendada:

  • moi et les autres - mina ja teised
  • au marché et supermarché francais – turulkäik vs poeskäik, miks ja kuidas prantslased toorainet valivad, toiduainete valik ja nimetused. Ostja-müüja dialoogi näited ja harjutused
  • a la maison - söögi tegemisel kasutatavad terrminid. Nt praadimine, küpsetamine, segamine, vispeldamine + muid eritermineid. Kuulamisharjutus prantsuse kokasaatest, lihlausetega kirjeldame nt lemmiktoidu valmistamisetappi
  • au café, au bistrot ou a la brasserie – prantsuse kohvikutekultuur, sealsed tüüpilisemad toidud. Rollimäng - dialoog külastaja-kelneri vahel
  • au restaurant – restoranitoidud, kuidas tellida - valida menüüst (siinkohal võib puudutada ka toitude-veinide sobitamist). Õhtusöögi aegse vestlusteemad- küsimuste küsimine
  • les desserts et patisserie francaise – traditsoonilisemad magustoidud ja prantsuse kondiitrikunst, nendega seotud terminid

Teemasid arutame kohtudes virtuaalselt läbi Zoomi kord nädalas. Iga kord õpime prantsuse keelt läbi erineva kokandusega seotud teema. Mõnel korral saab õpetaja ette saata teemakohase sõnavara või teksti, millega on võimalik enne kohtumist tutvuda.

Põhirõhk on sõnavara laiendamisel ja suulise keeleoskuse parandamisel läbi dialoogide ja rollimängude. Kursuse võtame üheskoos kokku prantsuse kokakunsti töötoaga, kus saab käed võiseks teha eelnevalt koos valitud 2 või isegi 3 prantsuse traditsioonilise roa (entrée, plat, dessert) valmistamisel rahvaülikooli köögis.

Koolitaja

Liitu uudiskirjaga